Pätirongiga Napolisse

Laupäev Sorrentos, Meta's. B&B omanik Carlo soovitab meil Napolisse sõita HILJEMALT kella 14-15 rongiga.
Põhjus selles, et hiljem väljuvatele rongidele ronib karjakaupa Napoli noori, kes Sorrento rannast tulevad ja on Carlo sõnul "hmmm... ütleme nii, et maleducati..." (st parajad pätid).

Meie rong Napolist Rooma läheb aga alles natuke enne 7 õhtul. Niisiis otsustame riskida.
Carlo vangutab meid kuulates pead. See ei meeldi talle kohe üldse - kaks heledat naisterahvast õhtuse Circumvesuvianaga Napolisse - rong, mis loksub kõik kurikuulsaimad Vesuuvi ümbruse agulid läbi ja mille sõbranna juba ammu "pätirongiks" on ristinud. Rongi välimus ei lase selle õigsuses absoluutselt kahelda. Sellist igivana loksu, mis maast laeni nii mittekunstipärast graffitit täis kirjutatud, pole ma veel kusagil Itaalias näinud...

Rahustan Carlot, et istume teiste turistide juurde, siis pole põhjust muretseda.
"Sellel kellaajal ei sõida turiste," teatab Carlo kurjakuulutavalt ja näib meie ideed üsna hulluks mõtteks pidavat. 

Hoolimata hoiatustest otsustame kella 16:10 Circumvesuvianaga sõita. Topin oma rahatasku-kotikese teiste riiete alla ja küsin sõbrannalt, et ega seda näha ei ole. 
"Muidugi on näha," ütleb ta, "no mis muu neljakandiline asi see sul riiete all ikka olla saab!"

Raske südamega panen rahatasku seljakotti. Sõbranna naerab ja soovitab asja rahulikult võtta. Pole hullu midagi. Jah... 
Meta raudteejaamas on karabinjeerid koeraga, ilmselt püüavad kaake. Sõbranna teatab, et Circumvesuviana peal on ta selliseid tüüpe näinud, keda mujal juba nii naljalt ei kohta...

Igaks juhuks läheme esimesse vagunisse, arvestades rahva soovitust guuglis - pätid ronivad reeglina tagumistesse, eespool on rongijuhid ja konduktor. Sõbranna tahab jalad eesolevale pingile panna, et mingid suvalised tüübid meie vastu ei istuks. Saame oma reisikaaslasteks vastaspingil siiski kaks üsna korraliku välimusega meest. Üritan ülbe näo pähe teha, et mitte väga kogenematu turisti muljet jätta. Sõit läheb kenasti, ilma vahejuhtumiteta, hoolimata sellest, et kõikide ilusate kohtade peale (Torre Annunziata, Torre del Greco jne) sõbranna teatab, et sellest on Roberto Saviano oma Gomorra-maffia bestselleris kirjutanud.

Circumvesuviana "pätirong"

Comments